Het is niet altijd even makkelijk om de perfecte overhang te krijgen met 3D-printen. Veel hangt af van het filament, de printer en de gebruikte print profielen. Een algemene stelling is dat een overhang tot 45 graden goed te printen is.
Een type Fused filament fabrication (FFF) printer, of ook wel genaamd fused deposition modeling (FDM) printer, bouwt je print laag voor laag op. Je printer kan over het algemeen helaas niet in de lucht printen, dus moeten we met een aantal dingen rekening houden voordat je de print kunt starten.
Je kunt de print op een andere zijde printen, opdelen in stukken en zo de overhangs voorkomen, supports gebruiken om het te ondersteunen. En als je de print zelf ontwerpt kun je dan wellicht al rekening houden met de printbaarheid, zoals de hoek van de overhang.
Maar er zijn ook een aantal afstellingen die je kunt veranderen om de resultaten te optimaliseren.
Print koelfan
Bij een agressievere overhang hoek moet het filament sneller tot een solide massa gekoeld worden. Als je printer een part koel fan heeft zet deze dan aan of verhoog de snelheid. Het is ook belangrijk dat de luchtstroom van de part fan goed richting het vers neergelegde filament gaat, controleer dus of deze netjes gericht word. Als dit namelijk niet gebeurd heb je efficiëntie verlies en daardoor kun je ook prestatie tekort komen op je fan. Mocht dit niet verstelbaar zijn kun je vaak kiezen om de zogeheten cooling ducts te veranderen, of zelfs meteen de partfan te upgraden naar een sterkere. Met koelen moet je overigens wel oppassen dat je ook weer niet te hard koelt, want anders word het te printen object verzwakt.
Koel fan en filament
PLA vind vaak een hogere part fan snelheid wel fijn, denk bij een 5015 fan aan 75% fan snelheid. ABS zoals onze PolyLite zal eerder rond de 25% zitten bij een goed hete printkamer (45+ graden) en meer tegen de 10-15% als je printkamer niet afgesloten is, of lastiger heet kan worden. Deze getallen gelden niet direct voor bridging, lees daarover verderop.
Nozzle temperatuur afstellen
Met veel zaken bij 3D printen, is het een kwestie van balans van parameters. Zo ook met de temperatuur en de part fan. Meestal geeft de fabrikant een range op waarmee je kan printen. PLA bijvoorbeeld kan van 190˚C tot 230˚C geprint worden, maar geeft hogere temperaturen geven vaak wel betere laaghechting. En als je sneller wilt printen is een relatief hogere temperatuur vaak ook wenselijk. Helaas kunnen we je niet direct een exacte setting geven, omdat het filament en de printer die je gebruikt veel invloed hebben op de benodigde instellingen. Maar je kunt wel een richtlijnen aanhouden.
- Zakken de printlijnen bij een overhang door, print je of te heet of de partfan staat te laag.
- Krult het filament bij een overhang op, print je of te koud of de partfan staat te hoog.
We willen je graag adviseren om overhang kalibratie prints te doen, voordat je aan het echte werk (bijvoorbeeld een grote print) begint. Hierdoor optimaliseer je jouw printprofiel en kun je gelijk testen welke overhangs er met jouw printer mogelijk zijn. Er staan op Thingiverse diverse overhang tests die je gratis kunt downloaden.
Printsnelheid afstellen
Ook de printsnelheid is een onderwerp bij 3D printen wat balans heeft met andere settings. In dit geval zorgt de temperatuur dat het vloeibaar genoeg word om een optimale snelheid te behalen. En de partfan moet krachtig genoeg zijn om het vers neergelegde filament op tijd af te koelen naar de juiste temperatuur. De maximale snelheid word bij overhangs bepaald door eigenschappen van het filament en de fans. Oftewel hoe snel wil het filament afgekoeld worden (ABS wil bijvoorbeeld liever rustiger afkoelen en PLA liever sneller) in combinatie met hoe hard kan je fan blazen. Als je fan het niet bij kan houden op 100% fan snelheid, moet de snelheid verlaagd worden of de fan geüpgraded. En als het filament het niet toestaat om zo snel gekoeld te worden, heb je als enige mogelijkheid de snelheid te verlagen. Gelukkig staan veel slicers het toe om de overhang snelheid specifiek in te stellen.
Laag hoogte reduceren
Door laag hoogte te reduceren maak je de overhang stappen kleiner, hierdoor kun je doorhangende of zelfs zwevende layers voorkomen. Ondanks dat dit wel de printtijd verhoogt, kan dit soms nodig zijn om knappe overhangs te krijgen.
Supports toevoegen
Een makkelijke methode om betere resultaten te krijgen is de support optie in je slicer. Hier kun je een overhang hoek instellen en kiezen voor supports die alleen vanaf de printplaat komen, of zelfs overal. De laatste optie is over het algemeen wel lastiger met verwijderen.
Helaas is ook hier een maximale hoek als instelling lastig te geven, omdat je afhankelijk bent van een hoop dingen. Zoals je part fan, filament, laag hoogte. Met een goed presterende printkop kun je wel 60-65 graden overhang halen.
We willen je hier adviseren om een benchmark print te doen, deze kun je vinden op bijvoorbeeld Thingiverse.
Het is belangrijk om die maximale hoek te weten, want supports kosten extra filament en printtijd (slijtage en stroom).