In deze 3D print introductie willen we jou een inleiding in de kennis van het 3d Printing geven. Over wat er allemaal bij 3D printen komt kijken en wat je nodig hebt bij het 3D printen. En wanneer je 3d printing kan gebruiken en welke mogelijkheden er zijn.
Wat is een 3D printer
Een 3D printer is een machine die de afgelopen jaren steeds populairder aan het worden is. Het zijn vooral opmerkelijke machines, omdat je hiermee allerlei objecten kan printen. De machine leent zich uitstekend om snel een prototype te produceren zonder een hele productielijn op te starten.
Tegenwoordig zijn er meerdere materialen die geprint kunnen worden, niet alleen plastic, maar ook keramiek, metaal en beton. Er zijn zelfs complete woningen geprint uit beton met een 3D printer.
Als hobbyist of particulier is dat misschien iets te hoog gegrepen, maar zelf kun je prima met filament allerlei dingen printen. Bijvoorbeeld beeldjes, speelgoed, machine of auto onderdelen en je kunt zelfs printeronderdelen maken.
Een 3D printer is dus productielijn gestopt in een enkele machine.
Hoe werkt 3D printen
Alles begint bij een 3D object ontwerpen in een computer aided design (CAD) pakket, zoals Fusion 360 of Solidworks, heb hier je een PC voor nodig. Dit kun je ook omzeilen door een design te downloaden, als deze beschikbaar is op websites zoals Thingiverse. Het design laad je vervolgens in je slicer, deze snijdt het model in plakjes en vertaald deze in voor de printer begrijpbare taal.
Je kunt 3D printen zien als een muur metselen, de printer is de metselaar en je object is de muur. De metselaar kan lagen met stenen leggen, totdat de eindhoogte van de muur is bereikt. Dat is precies wat de printer ook doet, alleen dan met lengtes geëxtrudeerd filament in plaats van stenen. De laagjes smelten aan elkaar tot een solide object.
Een laag kan erg complexe vormen hebben, je kunt zo zelfs wielen of scharnieren uit één stuk printen, als de printer maar juist gekalibreerd is en er ruimte gehouden is op de juiste plekken in het ontwerp.
Wat kun je doen met een 3D printer
Is er ooit wel eens iets bij je stuk gegaan in huis, terwijl je er dan achter komt dat het onderdeel niet meer te koop is waardoor je het eigenlijk niet meer kon repareren? Met 3D printen zou je simpelweg een nieuwe kunnen printen. Het steeds meer dingen zelf thuis kunnen produceren is de wereld waar we steeds meer naartoe gaan. Hier zijn we uiteraard nog niet, maar 3D printen word steeds meer beschikbaar voor de grote publiek.
Zelf produceren scheelt transporteren en scheelt afval omdat we dingen ook zelf kunnen repareren. Items kun je helemaal naar je eigen wens maken, volgens jouw eisen. Met TPU filament 3D print je bijvoorbeeld een naar jouw voet gevormde schoenzolen, voor de ultieme passing. Of een beschermhoesje voor je telefoon.
Er zijn zelfs al teams bezig om voedsel te printen en medische toepassingen te testen om bijvoorbeeld donor lichaamsdelen te printen die dan gekweekt worden met lichaamseigen cellen.
Het materialiseren van een object in een apparaat, was 20 jaar geleden nog iets uit scifi films en series, 3D printen maakt dit dus al voor een deel mogelijk.