Op deze pagina bespreken we een aantal tips en tricks hoe je het beste kunt printen met PETG, zodat de beste mogelijke resultaten behaalt kunnen worden met PETG.
PETG is gebaseerd op de kunststof PolyEthylene Terephthalate (PET), dit is een van de meest gebruikte kunststoffen ter wereld. Het is vooral bekend als het kunststof dat veel wordt gebruikt in frisdrank- en waterflessen, maar je kunt het het ook aantreffen in voedsel containers.
Het is een redelijk eenvoudig te printen en sterk materiaal, met een goede warmteweerstand.
PETG is verkrijgbaar in onze webshop: klik hier
Voor hechtmiddel: klik hier
Printen met PETG
Het is belangrijk om de slicer settings af te stellen op het gebruikte materiaal, zodat je de best mogelijke kwaliteit hieruit kan halen. Op deze pagina bespreken we de belangrijkste instellingen en geven we een algemene instelling. Deze kan je dan gebruiken als startpunt om vervolgens verder te finetunen.
Build platform
PETG presteert goed met een verwarmd print bed, stel deze in volgens de aanbevelingen van de fabrikant, meestal is dit tussen de 50 en 85 °C.
Hechtmiddelen
PETG hecht zeer goed, soms zelfs te goed, op bijvoorbeeld glas kun je beter een lijmstift of haarspray gebruiken. Anders kunnen er stukken glas meekomen bij het loshalen van je print. Om deze reden word ook een hechtmiddel aanbevolen, zoals: Magigoo Original. Niet alleen bij een glazen bed, ook bij gebruik van Buildtak, PEI is een hechtmiddel aan te raden vanwege de extreme hechting van PETG.
Een hechtmiddel helpt namelijk niet alleen met, zoals de naam al zegt, het materiaal te laten hechten aan je print bed. Een dergelijk middel helpt ook met het weer makkelijk los laten, wanneer het bed weer afgekoeld is. Zodat er geen schade ontstaat aan de printer en het eindresultaat optimaal is.
Print temperatuur
Omdat PETG een betere warmteweerstand heeft, zal je dit materiaal ook op een hogere temperatuur moeten printen. Stel deze in volgens de aanbevelingen van de fabrikant, meestal is dit tussen de 220 en 260 °C.
Koeling
Dit materiaal koelt graag rustig af, met zo min mogelijk actieve koeling. Dus passieve koeling door gebruik te maken van langere laagtijden en minder door een ventilator. Dit zorgt voor de sterkste resultaten, maar om een mooi eindresultaat te krijgen is er wel degelijk wat koeling nodig om het plastic te stabiliseren na extrusie. Stel de ventilator in op een waarde ergens tussen de 20 en 50%. Dit is afhankelijk van de gebruikte hardware, dus hier komt wat finetuning bij kijken.
Krult het materiaal op? Zet dan de temperatuur wat omlaag en zorg voor meer koeling.
Zakt een overhang door? Zorg voor meer koeling. Sommige slicers staan je zelfs toe om het tijdelijk te verhogen bij een overhang of bridge.
Breekt het model makkelijk of barst deze? Verlaag dan de koeling.
Problemen met stringing
PETG is een materiaal wat tijdens het printen wat sneller stringing en oozing geeft. En omdat het een sterk materiaal is, kan het soms best lastig zijn om dit verwijderen. En blijft er soms een lelijk spinnenweb achtig effect achter op je eindproduct.
Gelukkig kan je veel bereiken door je print settings goed te tunen. Vooral door retract afstand te verhogen, de retract snelheid en de verplaatsingssnelheid te verhogen, binnen redelijke grenzen uiteraard.
Als je na fine tuning nog een paar kleine filament haartjes overhoud, kun je dit redelijk makkelijk weghalen met een verf föhn. Pas wel op dat je project niet te heet word en vervormd.
Problemen met laaghechting
Als geprinte lagen makkelijk van elkaar loskomen, of het eindproduct barst, verlaag dan de ventilator snelheid. PETG is veel warmte bestendiger, dan bijvoorbeeld PLA, houd het dus ook beter zijn vorm op hogere temperatuur. Doordat de koeling gereduceerd is, heeft het verse hete plastic de tijd om goed te hechten met de rest van het model.